Med Gnosjö Hjälper till Lettland.
Den 17 juni 2016 körde Gnosjö Hjälper en av årets 12 hjälpsändningar till Lettland. Denna gång körde Lars –Åke Erlandsson som kört på GH sedan 1994 och gjort mer än 200 körningar. Som medhjälpare följde  Christer Helmersson , med för första gången.
Vi kör med en Scania R 420, längd 18.75 m med släp och har ca: 75 kubikmeter förnödenheter som skall delas ut.
Arbetsordningen på GH är att vi gör i ordning hjälpsändningarna på måndagarna, vi är då ca: 90 personer av totalt 170, som plockar fram möbler, kläder, skolmaterial, rullatorer, rullstolar, mat och mycket annat som behövs , till skolor, barnhem och äldreboende. Allt går inte iväg, mycket går upp till butiken där det säljs under veckorna. På Gul och Blå där vi jobbar, sorteras kläder- tvättas- stryks och paketeras, möbler och så kallade starpaket till ungdomar ställs i ordning och hjälpmedel typ rullatorer/rullstolar kontrolleras funktionerna och att de uppfyller gällande säkerhetskrav. Startpaket till ungdomar (över 18 år) innehåller säng, bord, stolar,  nattduksbord, bestick, kastruller, sängkläder  och en del annat, som gör att de får grundmöbler till eget boende.

Vi har nu packat bil och släp klart och om Ni vill får Ni följa med på vår resa ,
som börjar på fredag morgon och vi kommer hem på onsdag kväll.
Från Gnosjö åker vi till Nynäshamn där färjan tar oss över till Ventspils.
På denna rundtur i Lettland har vi 6 st skolor/samlingscenter och en läkarmottagning att lämna av förnödenheter till.
En normalresa brukar det vara 12 – 15 platser att besöka men vi har lastbilen full med skolskåp som skänkts av Nordinskolan i Smålandsstenar. Därför har vi mindre ställen att besöka.
Kekava där vi börjar, ligger ca: 20 km från Riga och där finns ca: 120 elever, en hel del av dessa med skriv- och läsproblem.

Att vi kommer en söndag har mindre betydelse, ett 10 tal personer hjälper villigt
till att lossa vår last.
Efter detta kör vi österut, förbi Riga och mot Ziguri som är ett samhälle ca: 3 km från gränsen mot Ryssland. Arbetslösheten är ca: 18 – 20 % . Flertalet jobbar inom skogsbruket och med bärplockning. Då arbete saknas till många är det understöd i någon form många behöver. GH har lämnat mycket sjukvårdsutrustning tidigare till mottagningen där och vi har nu med oss möbler och annat behövligt som behövs till de boende.
På mottagningen lämnar behövande in önskemål om kläder, möbler eller annat de behöver för ett fungerande liv. Detta kommer till GH:s kännedom genom vår tolk Dagnija och finns det hos oss eller kommer in senare, har vi det i åtanke till nästa sändning till området.

Nu kör vi till Vilaka där vi har 4 avlämningsplatser, grundskola-gymnasium-musikskola och samlingscenter. Mycket skolmaterial, möbler och musikinstrument behövs där samt kläder till barnen.
På samlingscenter blir det åldersanpassade förnödenheter då detta motsvarar vårt äldreboende.

I centrum i Balvi , en stad med  ca: 8.000  invånare finns en orienteringsstolpe, som visar att vi befinner oss 109 mil från Gnosjö. Den är uppsatt för att påminna om hjälparbetet, som GH gjort under många år.
Efter avlastning är bil och släp tomma, så vi kör utmed gränsen mot Ryssland en bit och skall till Kupiskis i Litauen, där GH har hemlast till Sverige.
Efter lastning går vår resa mot Eleja – Jelgava och Ventspils. Vi är nu tillbaks där vår resa började i lördags morgon och nu är det tisdag em med en körsträcka på ca: 125 mil i Lettland och Litauen.
För mig som var med första gången, var det glädjande att se med vilken tacksamhet GH:s hjälp togs emot. Var vi kom blev vi väldigt väl mottagna och hälsningar hem till alla som hjälpt till och självklart alla som ger till hjälparbetet.
Nu är inte GH enbart till för Lettland, dessutom ges hjälp i Sverige bland behövande(inte individuellt), till Ukraina har hjälpsändningar gått liksom till Syrien och Litauen.
För min egen del är jag tacksam att kunna bidraga med en liten del tillsammans med de övriga på GH.
 Om Ni som läser detta och känner att Ni har några timmar över i veckan, tag då kontakt med GH så ordnar vi lämplig sysselsättning, allt efter eget kunnande och vilja.

Christer Helmersson.      Gnosjö Hjälper.